Загрэб
-
Агульная інфармацыя
Загрэб – сталіца і найбуйнейшы горад Харватыі. Горад размешчаны на рацэ Саве, якая з'яўляецца прытокам Дуная. Першая згадка пра Загрэб ставіцца да 1094, у паўночна-ўсходняй частцы Загрэба, у Верхнім горадзе, па гэты дзень захаваліся старадаўнія пабудовы і помнікі культуры, у Ніжнім горадзе пабудаваны сучасныя раёны. Горад зачароўвае шматлікімі пешаходнымі вулачкамі з утульнымі кафэ і рэстаранамі на адкрытым паветры, упрыгожанымі кветкамі тэрасамі і балконамі.
-
- Архіепархія Загрэба
- Вежа Лотршчак
- Верхні горад
- Вясёлы рынак Далац
- Дзяржаўны тэатр
- Каменныя вароты
- Кафедральны сабор Ушэсця Панны Марыі
- Могілкі Мірагой
- Плошча бана Ёсіпа Елачыча
- Плошча караля Таміслава
- Плошча маршала Ціта
- Плошча Святога Марка
- Помнік каралю Таміславу
- Помнік Ніколы Тэслы
- Сабор Ператварэнні Хрыстова
- Царква святога Марка
- Царква святой Кацярыны
- Загрэбскі заапарк
- Канцэртная зала ім. Ватрослава Лісінскага
- Максімірскі парк і Батанічны сад
- Харвацкi Нацыянальны тэатр
-
- Tэхнічны музей
- Археалагічны музей Загрэба
- Галерэя Штройсмаера
- Музей горада Загрэба
- Музей Мімара
- Музей палявання
- Музей прыродазнаўчых навук
- Музей разбітых сэрцаў (Museum of Broken Relationships)
- Музей сучаснага мастацтва
- Палац Кловiча
- Сучасная галерэя ў Загрэбе
- Харвацкi гістарычны музей
- Харвацкi музей архітэктуры
- Этнаграфічны музей
-
Сувеніры
Да традыцыйных харвацкіх сувеніраў адносяцца:
- Сыр з вострава Паг.
- Морчыч – сувенір у выглядзе істоты, які мае выгляд галавы маўра. Гэты сімвал абараняе ад зла маракоў і рыбакоў.
- Сурвэткі і карункі ( Пажское карункі ).
- Ліцытарскае Ліцытарскае – мядовае цеста ў форме сэрца, ярка чырвонага колеру, упрыгожанае рознымі кветкамі
- Лікёр Maraschino, алкагольныя напоі:. travarica (траварица) на травах, šlivovica (слівовіца) на аснове сліў, medovica (мядовіца) на аснове мёду, smokovica (смаковіца) на аснове смоквы-інжыра.
- Зялёны мёд.
- Аліўкавы алей.
-
Кухня і рэстараны
Харвацкая кухня аб'яднала ў сабе ўсё лепшае з традыцый і асаблівасцяў кухняў суседніх краін, разам з тым, не страціўшы сваю індывідуальнасць. У Цэнтральным рэгіёне адчуваецца ўплыў заходніх кухняў Венгрыі і Аўстрыі, і ўсходніх – турэцкай і арабскай. Таму тут у асноўным пераважаюць стравы з ягняціны, ялавічыны, птушкі. Аматарам розных морапрадуктаў і рыбы варта наведаць ўзбярэжжа Харватыі. Самае вядомае рыбная страва бродзет – незвычайнае рыбнае рагу з даданнем вострых спецый і чырвонага віна. У прыбярэжнай зоне таксама моцна выяўляецца італьянскі ўплыў.
Найбольш папулярным шэдэўрам Харвацкай кухні з'яўляецца пршут – вялены свіны кумпяк. Абавязкова варта паспрабаваць пажскі сыр – духмяны цвёрды авечы сыр. Кулен – яшчэ адзін нацыянальны харвацкі ласунак, гэта каўбаса з сечанай свініны з вялікім даданнем розных спецый і папрыкі.
З мясных страў абавязкова варта пакаштаваць такую пікантную страву, як вісковачке бегавіцэ – далікатнае мяса ягня з кіслым малаком. І мясную сытную страву – далматская пашціцада . Гэта тушаная ялавічына ў адмысловым вінным соусе. Падаюць яго з клёцкамі ( ньёкі ).
У аснове прысмакаў і дэсертаў ляжыць выкарыстанне свежых садавіны, грэцкага арэха і міндаля. Асаблівая ўвага заслугоўвае миджмурска гибаница – гэта пластовы салодкі пірог з начыннем з тварагу, яблыкаў, маку і арэхаў. Зверху пірог пасыпаюць цукровай пудрай. Яшчэ адзін харвацкі салодкі дэлікатэс Рабскі торт (Rapska torta). Нацыянальная старадаўняя страва бярэ свой пачатак з вострава Раб. Упершыню гэты дэсерт быў падрыхтаваны манашкамі з манастыра Святога Антуна яшчэ ў 1177.
Напоі. Харвацкае вінаробства – гэта цэлая культура. Практычна кожная страва тут суправаджаецца куфлем віна. Самымі папулярнымі лічацца салодкія віны: Малвазія (Malvazija) і Прошак (Prošek). З нацыянальных моцных напояў варта вылучыць: слівовіцу – харвацкая ракія з сліў і траваріца – ракія настояная на травах.
-
Транспарт
Гарадскі транспарт прадстаўлены разгалінаванай сеткай трамвайных і аўтобусных маршрутаў, а таксама фунікулёрнай лініяй на Томічавай вуліцы ў гістарычным цэнтры горада, якая злучае Верхні і Ніжні горад.
-
Карта Загрэб